Bo Priester

Bo Priester

14.09.2022

Taloyhtiökokoukset murroksessa

Digitalisaatio tulee, oletko valmis?

Router - video conferencing devices - Neomeet

Isännöintitoimistot lupaavat tehostaa toimintaansa digitalisaation avulla. Moni isännöitsijä kokee kuitenkin jo nyt olevansa enemmän tietojärjestelmien renkiä kuin isäntiä. Digiähky pahenee, mitä useampaa eri sovellusta päivän aikana täytyy käyttää. Osakkaille digitalisaatiolla luvataan mm. toiminnan tehostumista ja parempaa viestintää, mutta väitän että varttuneempi väki ei täysin ymmärrä hyötyjä, saati havaitse laskutrendiä vastikemaksuissaan. Päinvastoin, hurja inflaatio syö digitalisaation hyödyt.

Myös yhtiökokous on murroksessa. Koronan vauhdittama muutos on tuonut meille kätevän etäosallistumisen, mutta samalla on luovuttu yhteisöllisestä kokoustunnelmasta, pullakahveista ja jännittävistä iltamyöhään venyvistä salaisista lippuäänestyksistä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että moni isännöitsijä ei etäkokouksessa pysty tarjoamaan osakkaiden vahvaa tunnistautumista tai salaista lippuäänestystä – tuttuja perusoikeuksia perinteisistä kokouksista.

Osittainen käyttäjäkokemuksen notkahdus on kuitenkin vain väliaikainen. Tulevaisuuden päätöksenteko tulee olemaan ajasta ja paikasta riippumatonta sekä entistä kaksisuuntaisempaa. Päätöskohdista voi keskustella chatissa kokousta ennen, aikana ja jälkeen. Vain muutamassa minuutissa tapahtuva äänestäminen pelillistää päätöksentekoa ja aktivoi osakkaita. Kokouksen aikana voidaankin äänestää vaikka 10 kertaa ja siten antaa hallitukselle entistä vahvemman mandaatin edistää yhtiön strategiaa. Jos kesken hallituksen kokouksen nousee esille tarve selvittää osakkaiden kanta, voi kyselyn lähettää osakkaille puhelimeen ja saada vastauksia vielä hallituskokouksen kestäessä. Se nopeuttaa päätöksiä ja parantaa asukasdemokratiaa sekä lisää kiinnostusta taloyhtiöiden asioihin.

Päätöksenteko tulee myös perustumaan entistä enemmän dataan. Kun päätöksentekoketjuja aletaan tallentamaan keskitetysti, tarjoaa se lähes loputtomat mahdollisuudet tuottaa tilastollista dataa taloyhtiöiden päätöksenteon tueksi. Tämä muutos on jo alkanut ja nähtäväksi jää miten ripeästi toimiala sitä edistää.

On myönnettävä, että taloyhtiökokouksen digitalisaatio on luultua suurempi pähkinä purtavaksi. Uuden ajan etäkokous tulee kuitenkin ennen pitkään mullistamaan koko päätöksentekokulttuurin, jonka suunnannäyttäjinä vaaditaan näkemyksellistä isännöintiä. Se on sekä taloyhtiölle että isännöitsijöille merkittävä erottautumiskeino.

Haluatko tarjouksen Neomeetista? Ota yhteyttä ja kerro meille tarpeesi!
https://neomeet.fi/ota-yhteytta/

Anna Kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *