Tiina Peltola

Tiina Peltola

18.08.2021

Elon kokemukset yhtiökokouksista etänä – läpinäkyvämpää, vaikuttavampaa ja vastuullisempaa

Elo on suuri suomalainen työeläkevakuuttaja.

Suomalaisissa yhtiökokouksissa äänestäminen ei ole ollut aikaisemmin kovin yleistä. Etäkokoukset ovat tuoneet muutoksen ennakkoäänestämisen myötä. Tällä kaudella omistaja on äänestänyt sekä tuonut ilmi näkökantansa lähes jokaisessa yhtiökokouksen asialistan kohdassa. Olemme siirtyneet läpinäkyvämpään, vaikuttavampaan ja vastuullisempaan omistamiseen, kirjoittaa Elon arvopaperisijoitusten johtaja Jonna Ryhänen. 

Elo osallistui jokaiseen omistamansa 72 yhtiön yhtiökokoukseen Suomessa. Osallistumisprosentti kokouksissa oli täydet sata. Osallistuminen kaikkiin yhtiökokouksiin oli mahdollista äänestämällä ennakkoäänestyslomakkein ja sähköisesti palveluntarjoajan nettisivujen kautta.

Väliaikaisen lain mukaisesta poikkeusvuodesta oppineena yhtiökokouskauteen siirryttiin käytänteet paremmin hallinnassa. Poikkeuslakia jatketaan myös vuodelle 2022. Etäyhtiökokouksissa vuonna 2021 osakkeenomistajien kysely- ja vastausehdotusoikeus on tapahtunut ennakkoon. Tänä vuonna myös suurempien sijoittajien näkemys kuuluu ääntenlaskennassa. 

Valtakirjaneuvonantajien rooli on kasvanut ja erityisesti kansainväliset sijoittajat kuuntelevat neuvonantajien suosituksia sekä toimivat niiden mukaisesti, Ryhänen kirjoittaa. Pörssiyritysten tulisi tiedostaa valtakirjaneuvonantajien suosituksia ja varautua tilanteisiin, joissa yhtiökokousten esityksiä ei sellaisenaan hyväksytä. 

Neuvoa-antava äänestys yhtiön johdon palkitsemispolitiikasta nousi ensimmäisen kerran yhtiökokousasialistalle vuonna 2020. Lainsäädäntö velvoittaa pörssiyhtiöitä julkaisemaan vuosittain palkitsemisraportin, johon on kuvattu yhtiön ylimmälle johdolle maksetut palkkiot.

Elon osallistumista yhtiökokouksista kahdessa palkitsemisraporttia ei hyväksytty ja kahdeksassa suuri osuus osakkeenomistajista vastusti raporttia. Usealla yhtiöllä on parannettavaa palkitsemispoliitiikan kriteereissä tai palkkioiden määräytymisajassa. Muita huomioita yhtiökokouksissa ovat osinkojen siirtyminen osissa ja harkinnan mukaan jaettavaksi, hallituspalkkioiden nousu ja pienemmissä pörssiyhtiöissä valiokuntien puuttuminen sekä hallitusten alhainen riippumattomuus.

Koronapandemia aloitti uudenlaisen yhtiökokouskäytännön, josta voi ottaa oppeja myös tuleville yhtiökokouskausille. Ennakkoäänestäminen on tarjonnut tänä vuonna useammalle sijoittajalle sujuvamman tavan osallistua yhtiökokouksiin, kirjoittaa Ryhänen.

Elon blogi:

https://www.elo.fi/elomedia/2021/omistajien-aanella-vastuullista-omistamista-%E2%80%93-kotimaanyhtiokokouskausi-2021

Elon etäkokouksia ei ole toteutettu Neomeetilla.

Neomeetin avulla järjestät hallituksen kokoukset sujuvammin, helpommin ja nopeammin kuin koskaan. Tutustu Neomeetin toimintaan lisää täällä.

Anna Kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *