Keräsimme teknisiä vinkkejä ja laitesuosituksia sähköisen yhtiökokouksen järjestämiseen.
Kevään 2020 yhtiökokouksia pystyttiin lykkäämään vallitsevan koronaepidemian takia, mutta kokousten aikaraja umpeutuu syyskuun lopussa. Viime viikolla Isännöintiliitto julkaisi artikkelin, jossa suositeltiin taloyhtiökokousten järjestämistä etäyhteyksillä. Järjestämättä jääneitä kokouksia on edelleen arviolta noin 10 000 kappaletta, ja taloyhtiöillä onkin nyt edessään mahdollisesti hyvin normista poikkeava yhtiökokous.
Keräsimme tähän artikkeliin hieman teknisiä vinkkejä etänä järjestettävien sähköisten kokousten pitämiseen. Täältä löydät suosituksemme erilaisille etäkokouksissa tarvittaville oheislaitteille, kuten kuulokkeille, mikrofoneille ja konferenssikaiuttimille. Suosituksemme perustuvat omiin käyttökokemuksiimme, sekä useisiin arvosteluihin eri internetin lähteistä. Tavoitteenamme on ollut löytää hinta-laatusuhteeltaan parhaimmat tuotteet juuri sinulle sopiviin tarpeisiin. Tuotteiden saatavuudet on myös tarkistettu suomalaisista verkkokaupoista, ja jokaisen tuotteen kohdalta löydät myös linkin hintavertailuun (Hinta.fi). Olemme listanneet tähän vain kirjoitushetkellä heti saatavilla olevat tuotteet.
Olemme myös avanneet sivustomme chatin teknisille kysymyksille; mikäli kaipaat apua etäkokouksen järjestämisessä, voit ottaa meihin yhteyttä sivustomme chatin kautta (oikea alanurkka) tai Whatsapilla numerosta 040 687 9990. Oli kyseessä sitten yhtiökokous tai jokin pieni palaveri – haluamme olla tukenasi näinä koittavina aikoina, sekä myös jatkossa!
Suosittelemme etäkokouksien pitämiseen joko pöytä- tai kannettavaa tietokonetta. Nykyään kokoustaminen onnistuu suhteellisen hyvin myös mobiililaitteilla, kuten älypuhelimilla tai tableteilla, mutta perinteisempi tietokone tarjoaa paremmat liitännät oheislaitteille.
Yllä olevasta kuvasta näet tietokoneista useimmiten löytyvät liitännät, joita käytetään oheislaitteiden liittämiseen. Näitä ovat USB-A portit ja 3.5mm audioliitännät. USB-A liitännöissä voit käyttää joko USB 3.0 (sininen) tai USB 2.0 (musta) -liitäntöjä — tässä artikkelissa esittelemiemme oheislaitteiden osalta ei liitännöillä ole käytännön eroavaisuuksia. Suosittelemme USB-liitännäisiä oheislaitteita niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Digitaalisen signaalinsa vuoksi äänenlaatuun tulee pienemällä todennäköisyydellä häiriöitä, kuin analogisella 3.5mm liitännällä.
3.5mm audioliitännät on usein värikoodattu vihreäksi ja punaiseksi, missä vihreä portti on äänen ulostulo (kuulokkeet) ja punainen sisääntulo (mikki). Uudemmista kannettavista tietokoneista saattaa löytyä vain yksi 3.5mm portti, johon on yhdistetty molempien porttien toiminnallisuus. Suurin osa pöytätietokoneista tukee myös äänen sisääntuloa kuulokkeille tarkoitetusta vihreästä portista, mutta vanhoissa tietokoneissa saatat joutua käyttämään adapteria, mikäli kuulokkeissasi on vain yksi 3.5mm liitäntä.
Kaikki suosittelemamme oheislaitteet käyttävät pääosin joko perinteistä USB-A liitäntää, tai 3.5mm kuulokeliitäntöjä. Uusissa tietokoneissa ja etenkin puhelimissa on nykyisin usein myös symmetrinen USB-C liitäntä, mutta oheislaitteissa sen käyttö on vielä verrattain harvinaista.
Suuressa osassa nykypäivän kannettavissa on jo web-kamera ja mikki sisäänrakennettuna, sekä tietenkin kaiuttimet äänelle. Lähes poikkeuksetta näiden integroitujen laitteiden laatu on kuitenkin heikolla tasolla, ja ääni saattaa lähteä kiertämään käyttäessä koneen mikrofonia ja kaiuttimia samanaikaisesti. Sähköisiä etäkokouksia varten onkin suositeltavaa hankkia erikseen joko mikrofonilla varustetut kuulokkeet (headset), erillinen mikki ja kuulokkeet, taikka konferenssikaiutin.
Kaikki oheislaitteet kannattaa testata ennen varsinaisen kokouksen aloittamista, jotta mahdollisilta ongelmilta vältytään. Ohjelmistojen asetukset kannattaa myös säätää etukäteen niin, että ohjelmisto varmasti käyttää oikeita oheislaitteita.
Suurin osa nykypäivän kannettavista sisältää jo web-kameran ja mikrofonin sisäänrakennettuna, sekä tietenkin kaiuttimet äänelle. Lähes poikkeuksetta näiden integroitujen laitteiden laatu on kuitenkin heikolla tasolla, ja ääni saattaa lähteä kiertämään käyttäessä koneen mikrofonia ja kaiuttimia samanaikaisesti. Kuulokkeita käyttämällä kuulet myös käydyn keskustelun paremmin. Sähköisiä etäkokouksia varten onkin suositeltavaa hankkia erikseen joko mikrofonilla varustetut kuulokkeet (headset), erillinen mikki ja kuulokkeet, taikka konferenssikaiutin.
Etäkokouksia järjestettäessä tärkein oheislaite on laadultaan hyvä mikrofoni. Äänen tulee kuulua muille osallistujille selkeästi ja pätkimättä, sekä mahdollisen taustamelun vaimennus auttaa paljon jos olet äänekkäässä tilassa. Hyvällä mikrofonilla varmistat, että tulet ymmärrytetyksi ja säästät myös aikaa, kun saat kerrottua asiasi selkeästi kerralla. Ihan ’hifistelemään’ asti ei kuitenkaan tarvitse lähteä, sillä päteviä oheislaitteita saa jo muutamilla kympeillä. Esimerkiksi kuulokkeiden äänenlaatuun riittää jo se, että kuulet selkeästi muiden puhetta.
Esittelemme seuraavaksi muutaman suosituksen etäkokouksissa käytettävien oleellisien oheislaitteiden osalta. Näitä ovat mikrofonilliset kuulokkeet, erilliset mikrofonit ja kokoustilassa käytettävät konferenssikaiuttimet.
Tässä suosittelemamme headsetit etäkokouksiin. Kuulokkeet on listattu hintajärjestyksessä halvimmasta kalleimpaan.
Logitechin H111 -headset on valintamme edullisimmista, noin 20 euron sankakuulokkeista. Tässä hintaluokassa ei kannata odottaa paljoa esimerkiksi kuulokkeiden äänenlaadusta tai mukavuudesta, mutta peruskäytössä kuulokkeet ajavat asiansa hyvin. Kuulokkeiden mikrofoni suoriutuu hyvin, minkä vuoksi ne erottuivat edukseen muista saman hintaluokan kuulokkeista. Logitech H111 on hyvä valinta, kun haet edullisia mikrofonilla varustettuja kuulokkeita lähinnä satunnaiseen käyttöön, kuten etäkokouksiin. Kuulokkeissa on vain yksi 3.5mm liitäntä kuulokkeille ja mikille, minkä ansiosta kuulokkeet toimivat myös puhelimissa ja muissa vain yhden 3.5mm liitännän omaavissa laitteissa. Vanhojen tietokoneiden kanssa tosin saattaa tulla vastaan ongelmia, mikäli kuulokeliitäntä ei tue samanaikaista äänen sisääntuloa.
+ Edullinen hinta
+ Toimii myös puhelimilla ja tableteilla (joissa 3.5mm liitäntä)
+ Hintaisekseen hyvä mikrofoni
– Kuulokkeiden äänenlaatu jättää toivomisen varaa
– Yhteensopivuus vanhojen tietokoneiden kanssa voi olla ongelma
– Käyttömukavuus etenkin pitkässä käytössä
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/963409/logitech-h111
Hyvää kuulokemikrofonia etsiessä ei suinkaan kannata unohtaa pelikuulokkeita. Alle 100 euron hintaluokassa, noin 85 euron hintaiset Hyperx Cloud II -pelikuulokkeet tarjoavat erinomaisen irrotettavan mikin, hyvän äänenlaadun, vaihdettavat tekonahkaiset ja kankaiset kuulokepehmusteet, sekä ulkoisen äänikorttiadapterin USB-väylään. Äänikortti voi parantaa kuulokkeiden äänenlaatua entisestään, etenkin kannettaviin kytkettäessä. Yksittäisen 3.5mm audiokaapelin ansiosta kuulokkeet toimivat myös puhelimissa ja muissa vain yhden 3.5mm audioliitännän omaavissa laitteissa. Pitkiä kokouksia varten suosittelemme vaihtamaan ääntä eristävät tekonahkaiset kuulokepehmusteet kankaisiin, mikä vähentää kuulokkeiden hiostamista. Saatavilla punaisina tai harmaina.
+Hyvä äänenlaatu mikissä ja kuulokkeissa
+ Yksittäinen 3.5mm tai USB-liitäntä
+ Vaihdettavat kuulokepehmusteet
+ USB-äänikortti voi parantaa äänenlaatua
+ Hyvä mukavuus varauksin
– Suhteellisen kallis hinta
– Pelaajabrändätty ulkonäkö
Hinta.fi linkki (harmaa): https://hinta.fi/833259/kingston-technology-cloud-ii
Hinta.fi linkki (punainen): https://hinta.fi/833260/kingston-technology-cloud-ii
Ammattilaiskäyttöön suunnitellut, noin 110 euron hintaiset Jabra Evolve2 40 -kuulokkeet tarjoavat hyvää äänenlaatua ja käyttömukavuutta pitkässäkin käytössä. Kuulokkeiden mikrofoni on laadukas, ja se suodattaa taustamelua erinomaisesti. Kuulokepehmuste on tehty memory foamista, joka muotoutuu korvalehtien päälle eristäen ulkopuolista melua. Kuulokkeet ovat saatavilla joko USB-A tai USB-C liitännällä, joista jälkimmäiset sopivat myös nykyaikaisiin USB-C liitännän omaaviin mobiililaitteisiin ja kannettaviin.
Kuulokkeista on olemassa myös langaton malli nimellä Jabra Evolve2 65, jonka voi yhdistää laitteisiin joko bluetoothilla, tai mukana tulevilla USB-A ja USB-C adaptereilla. Valitettavasti langattoman mallin hinta lähes kaksinkertaistuu noin 200 euroon.
+ Hyvä äänenlaatu
+ Erinomainen mikki
+ Hyvä mukavuus
– Langallisesta versiosta täytyy valita USB-A:n ja USB-C:n välillä
– Suhteellisen kallis hinta
– Langattoman mallin kaksinkertainen hinta
Hinta.fi linkki (USB-A): https://hinta.fi/1877398/jabra-gn-netcom-evolve2-40-uc-stereo
Hinta.fi linkki (USB-C): https://hinta.fi/1877399/jabra-gn-netcom-evolve2-40-uc-stereo
Hinta.fi linkki (Langaton malli 65): https://hinta.fi/1877374/jabra-gn-netcom-evolve2-65-uc-stereo
Mikäli omaat jo tarpeeksi hyvät kuulokkeet ilman mikrofonia, voit harkita myös erillisen mikin ostamista. Erillisellä pöytämikrofonilla saat usein paljon paremman äänenlaadun kuin kuulokkeiden mukana tulevilla pienillä puomimikrofoneilla. Alla pari valikoitua suositusta.
Trust Mico tarjoaa edulliseen n. 25 euron hintaansa nähden hyvää äänenlaatua. Väittäisimme tämän mikrofonin peittoavan äänenlaadussa lähes poikkeuksetta kaikki alle 100 euron kuulokemikrofonien poimumikit. Soveltuu mainiosti puheen äänittämiseen. Mikrofoni kytketään koneeseen 3.5mm kaapelilla, mutta mukana tulee myös USB-adapteri, johon saa kiinni myös kuulokkeet. Sama mikrofoni on myynnissä myös GXT 212 -mallinimellä, mutta punaisella värityksellä.
+ Hyvä äänenlaatu hintaansa nähden
+ Edullinen
+ Hyvä saatavuus, saatavilla esimerkiksi Prismasta
+ Mukana USB adapteri
– Ominaisuuksiltaan hieman karsittu, perusmalli
– Muihin ‘studiomikkeihin’ verrattuna korkeintaan keskinkertainen
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/1939835/trust-mico
Hieman laadukkaampaa mikrofonia kaipaaville suosittelemme Superluxin E205U budjetti-studiomikrofonia noin 50 euron hintaan. Mikissä on oma säätö äänenvoimakkuudelle. Saatavilla myös XLR-liittimellä oleva versio, jota käytetään lähinnä ammattimaisten äänityslaitteiden kanssa. Tämä mikki kelpaa puheen lisäksi esimerkiksi musiikin ja laulunkin äänittämiseen. Äänenlaadussa mikki kilpailee jopa kaksi kertaa kalliimpien mallien rinnalla.
+ Hyvä äänenlaatu
+ Vankka metallinen rakenne
+ Laatuisekseen edullinen
– Pöytäteline hieman heiveröinen
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/1145758/superlux-e205u-mikrofoni-hopea-usb-liittimella
Mikäli sähköiseen kokoukseen osallistuu paikan päällä useampi henkilö, voi olla järkevää hankkia kokoushuoneeseen konferenssikaiutin. Konferenssikaiuttimen mikrofonit taltioivat äänen koko huoneesta (360°) etänä kokoustaville, sekä toimivat samalla kaiuttimena. Bluetooth-yhteydellä varustetut mallit tukevat myös yhdistämistä mobiililaitteisiin.
Jabran halvin malli, Speak 410, on hyvä ja luotettava konferenssikaiutin pieneen tilaan. Speak 410 yhdistetään koneeseen USB-kaapelilla, mutta hieman kalliimman Speak 510:n pystyy yhdistämään myös langattomasti bluetoothilla. Muita merkittäviä eroja ei mallien väliltä löydy. Valmistaja suosittelee käyttäjämääräksi maksimissaan vain neljää henkeä, mutta omien kokemuksiemme mukaan kaiutin selviytyy hieman isommistakin palavereista, kunhan kukin puhuja ei ole liian kaukana kaiuttimen mikeistä. Nämä kaiuttimet ovat olleet suuressa suosiossa jo pitkään, ja syystäkin.
+ Hyvä äänenlaatu mikissä ja kaiuttimessa
+ Pieni, helppo kuljettaa mukana
– Soveltuu vain suhteellisen pieneen tilaan
– Yhteys vain USB-kaapelilla (Speak 410)
Hinta.fi linkki (Speak 410): https://hinta.fi/51215/jabra-gn-netcom-speak-410?l=1&xb=1
Hinta.fi linkki (Speak 510): https://hinta.fi/194572/jabra-gn-netcom-510
Konftel Ego on myös hyvä vaihtoehto pienehköön tilaan. Laitteen voi yhdistää koneeseen USB-kaapelilla tai langattomasti bluetooth-yhteydellä. Kaiuttimen äänenlaatu on hyvä, kenties jopa hieman parempi kuin Jabran Speak 410/510 kaiuttimissa. Laitteeseen on myös integroitu pieni näyttö, joka selkeyttää sen käyttöä. Valmistaja suosittelee käyttäjämääräksi maksimissaan 6 henkeä.
+ Hyvä äänenlaatu mikissä ja kaiuttimessa
+ Pieni, helppo kuljettaa mukana
+ Bluetooth ja nopea NFC-paritus
– Soveltuu vain suhteellisen pieneen tilaan
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/1095304/konftel-ego?l=1&xb=1
Yamahan YVC-200:n mikrofoni on yksi parhaista pienissä kaiutinpuhelimissa. Etenkin taustamelun vaimennus toimii tässä mallissa todella hyvin. Mikrofonin maksimietäisyydeksi valmistaja kertoo 2 metriä. Laitteen voi yhdistää koneeseen USB-kaapelilla tai langattomasti bluetooth-yhteydellä. Saatavilla mustana ja valkoisena.
+ Mikrofonin erinomainen äänenlaatu
+ Pieni, helppo kuljettaa mukana
+ Bluetooth ja nopea NFC-paritus
– Suhteellisen kallis hinta
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/1892317/yamaha-yvc-200?l=1&xb=1
Jabra Speak 710 on kaikin puolin parempi versio Speak 510:sta, joskin myös noin kaksi kertaa kalliimpi. Laitteen voi yhdistää koneeseen USB-kaapelilla tai langattomasti bluetooth-yhteydellä. Valmistaja suosittelee laitetta maksimissaan kuuden henkilön kokouksiin, mikä on pari henkilöä enemmän kuin Speak 510 kanssa. Lisäksi kaksi Speak 710:sta voidaan parittaa langattomasti keskenään, jolloin ne voidaan asettaa eri puolille huonetta. Näin kahdella laitteella voidaan kattaa suuremmankin kokoushuoneen tarpeet.
+ Kaiuttimen erinomainen äänenlaatu
+ Pieni, helppo kuljettaa mukana
+ Bluetooth yhteys
+ Kaksi laitetta voidaan parittaa keskenään
– Suhteellisen kallis hinta
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/1171587/jabra-gn-netcom-speak-710-uc?l=1&xb=1
Jabra Speak 810 on Jabran konferenssikaiuttimien lippulaivamalli, ja se on suunniteltu käytettäväksi isoihin kokoushuoneisiin. Valmistajan mukaan laite soveltuu jopa viidelletoista henkilölle. Laitteen voi yhdistää koneeseen USB-kaapelilla, 3.5mm kaapelilla tai langattomasti bluetooth-yhteydellä.
+ Soveltuu hyvin isoihin tiloihin
+ Hyvä mikrofonin laatu
+ Bluetooth ja nopea NFC-paritus
– Kallis hinta
– Suuren koon vuoksi kaiutinta ei ole helppo kuljettaa mukana
Hinta.fi linkki: https://hinta.fi/978462/jabra-gn-netcom-speak-810-uc?l=1&xb=1
Jo muutaman kympin panostuksella oheislaitteisiin voit saada aikaan merkittävän parannuksen etäkokouksen sujuvuudessa. Kun oheislaitteet ovat kunnossa kaikilla osallistujilla, kommunikaatio onnistuu lähestulkoon yhtä selkeästi kuin kasvotusten. Toivomme että näistä keräämistämme vinkeistä ja laitesuosituksista oli hyötyä etäkokouksen järjestämisessä!
Jäitkö kaipaamaan lisää laitesuosituksia jossain tietyssä hintaluokassa, tai askarruttaako jokin muu oheislaitteisiin liittyvä asia? Haluaisitko suosituksia joistain muista oheislaitteista, kuten web-kameroista? Voit esittää toiveesi meille jättämällä kommentin alla olevaan kenttään, tai ottamalla meihin yhteyttä: https://neomeet.fi/ota-yhteytta/
Mikäli kaipaat apua etäkokouksen järjestämisessä, voit ottaa meihin yhteyttä sivustomme chatin kautta (oikea alanurkka) tai Whatsapilla numerosta 040 687 9990.