Johannes Härkönen

Johannes Härkönen

02.11.2020

Näin saat mikrofonisi äänen selkeästi kuuluviin

Rätiseekö äänesi etäyhteyksiä käyttäessä? Oletko kenties saanut huomautuksia huonosta äänenlaadusta? Näillä vinkeillä voit parantaa mikrofonisi äänenlaatua merkittävästi ja saada äänesi kuuluviin!

Etäkokouksia pitäessä on erityisen tärkeää, että osallistujat kuulevat toisensa selkeästi. Osallistujien huono äänenlaatu tai mikrofoni hidastavat työskentelyä, sekä aiheuttaa turhautumista. Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä ja neuvoja kokousten äänenlaadun parantamiseksi, jotta työskentely sujuisi kaikilla mutkattomasti.

Mikrofoni ja oheislaitteet kuntoon

mikrofoni
Blue Yeti USB-mikrofoni, jollainen on itselläni käytössä.

Yksi merkittävimmistä tekijöistä on tietenkin käytettävien laitteiden laatu ja soveltuvuus käyttötarkoitukseen. Lähestulkoon kaikista kannettavista tietokoneista löytyy nykyään integroitu mikrofoni, mutta etenkin halvoissa malleissa voi äänenlaatu jättää paljon toivomisen varaa. Kannettavan tietokoneen komponentteja ei välttämättä ole kunnolla eristetty toisistaan, jolloin sähkövirta aiheuttaa rätinää mikrofonissa. Lisäksi mikrofoni sijaitsee mahdollisesti kaukana puhujasta ja lähellä näppäimistöä, jolloin äänesi uhkaa hukkua taustameluun tai kuuluu muuten huonosti.

Suosittelemmekin siis vahvasti erillisen mikrofonin tai kuulokemikrofonin, eli headsetin, hankkimista.

Kuulokkeiden käyttäminen on myös erittäin suositeltavaa, käytit sitten erillistä pöytämikrofonia tai kannettavan integroitua mikrofonia. Mikäli kuuntelet ääniä tietokoneen kaiuttimista, saattaa kaiuttimien ääni lähteä kiertämään mikrofonisi kautta. Tämä kuulostaa todella epämiellyttävältä kaikille osallistujille, ja pahimmassa tapauksessa pysäyttää keskustelun siihen paikkaan, kunnes mykistät mikkisi. Tästä ongelmasta pääsee onneksi eroon jo vaikkapa vain perus nappikuulokkeilla.

Mitään valtavia summia ei kunnollisiin oheislaitteisiin kuitenkaan tarvitse upottaa. Voit katsoa listan suosittelemistamme oheislaitteista aikaisemmin julkaisemastamme artikkelista täältä: Yhtiökokous edessä: muista asianmukaiset oheislaitteet etäkokouksessa.

Listasta löydät muun muassa headsetteja ja mikrofoneja eri hintaluokissa. Suosittelemme USB-liitännäisiä oheislaitteita niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Digitaalisen signaalinsa vuoksi äänenlaatuun tulee pienemällä todennäköisyydellä häiriöitä, kuin esimerkiksi analogista 3.5mm liitäntää käyttämällä.

Kokousta sopivassa tilassa

Vaikka asianmukaisilla oheislaitteilla pääsee jo pitkälle, tulee huomioon ottaa lukuisia muitakin tekijöitä. Vaikka etäkokoukseen voikin osallistua käytännössä mistä vain, auttaa sopiva tila parantamaan käyttökokemusta sinulle ja muille osallistujille.

Koita minimoida tilasi taustahälinä. Et esimerkiksi varmaan ottaisi normaaliin kokoukseen mukaasi haukkuvaa koiraa, joten älä myöskään etäkokousta samassa tilassa tämmöisen koiran kanssa. Äänekkäiden julkisien paikkojen taustahälinä voi myös kuulua läpi muille osallistujille. Suosittelemme että etsit asunnostasi jonkin huoneen tai tilan, jossa sinua ei keskeytetä kesken puheesi, ja muu taustamelu olisi mahdollisimman vähäistä.

Rauhallisessa tilassakin kannattaa ottaa muutama seikka huomioon. Kovat pinnat kuten tiiliseinät saavat äänesi kaikumaan, mikä kuuluu myös mikrofonista muille osallistujille. Lisäksi erityisesti kesähelteillä on hyvä ottaa huomioon tuulettimien ja ilmastointilaitteiden suuntaus — Suora ilmavirta mikrofoniin aiheuttaa suhinaa. Aivan kaikilta häiriöiltä on lähestulkoon mahdotonta välttyä, mutta niiden tiedostaminen ja minimointi auttaa paljon.

Varmista myös, että saat tilassasi vakaan internet-yhteyden tietokoneellesi. Yhdistä koneesi nettiin joko Ethernet-kaapelilla tai tarkista WiFi-signaalin riittävä vahvuus. Näin äänesi ei pätki huonon yhteyden takia.

Mikrofonin asento ja etäisyys

Mikrofoni on hyvä asettaa sopivalle etäisyydelle suusta. Liian kaukana oleva mikrofoni saa äänen kuulostamaan vaisulta ja kaikuvalta, sekä altistaa mikin suuremmalle määrälle taustamelua. Toisaalta myös liian lähelle asetettu mikki voi aiheuttaa suhinaa hengityksestä, sekä piikkejä tietyistä äänistä puheessa, kuten esimerkiksi kovasta ”P”-äänteestä. Äänesi basso myös voimistuu huomattavasti mikin ollessa liian lähellä, mikä voi heikentää puheesi ymmärrettävyyttä.

Kuulokemikrofonin tulisi olla muutaman sentin päässä suun sivulla. Näin hengitys ja kovat äänteet eivät osu suoraan mikrofoniin – ota kuitenkin huomioon myös hengityksesi nenän kautta, ettet epähuomiossa tuhahtele suoraan mikkiin!

Pöytämikrofoni voi olla kauempana suusta mutta mieluiten edelleen noin suun korkeudella. Mikrofonin asentoa on helppo säädellä pöytään kiinnitettävällä mikrofonivarrella, mutta tämä ei ole mikään välttämättömyys. Aseta pöytämikki noin 20–40 cm päähän, ja suuntaa se kohti suutasi. Pöytämikrofonin suuntauksessa on hyvä huomioida mikin oikea asento: joitain mikkejä pidetään pystyssä, kun taas toiset osoitetaan suoraan äänen lähdettä kohti. Oikean asennon löydät mikrofonisi ohjekirjasta tai vaikkapa valmistajan tuotesivuilta.

Pöydällä istuva mikrofoni ottaa herkästi häiriöääniä esimerkiksi näppäimistöstä ja muista pöydällä liikuteltavista esineistä, kuten kahvimukeista. Yksi hyvä keino vähentää näitä häiriöääniä on laittaa mikrofonin alle jotain pehmustetta, mikä vaimentaa kolautuksia. Esimerkiksi jokin kangas tai pehmeä pakkausmateriaali käy tähän hyvin.

Mikrofonin asetukset

mikrofonin asetukset
Mikrofonin asetukset Windowsissa.

Kun sopiva tila on löydetty ja oheislaitteet aseteltu sopivasti, on seuraavana vuorossa itse laitteiden asetusten säätö. Tottumattomalle sopivien asetusten löytäminen voi vaikuttaa työläältä, mutta usein asetukset tarvitsee säätää kohdilleen vain kerran.

Etenkin pöytämikrofoneista löytyy usein fyysinen volyymisäätö, sekä joskus myös ‘gain’-säätö. Kyseiset säädöt saattavat löytyä myös mikrofonisi ohjelmistosta (riippuu mallista). Nämä asetukset vaikuttavat mikrofonin toimintaan ennen kuin äänisignaali lähetetään tietokoneelle. Tietokoneen käyttöjärjestelmästä puolestaan löytyy aina vähintäänkin volyymin säätö mikrofonille (level), sekä joskus myös ’boost’ -säätö. Nämä asetukset käsittelevät mikrofonin ääntä tietokoneen ohjelmistossa.

Volyymi nimensä mukaisesti säätää mikrofonin äänenvoimakkuutta, kun taas gain säätää mikrofonin herkkyyttä. Boost-taso nostaa mikrofonin äänenvoimakkuutta pykälittäin merkittävästi. Jokainen mikrofoni on erilainen, joten parhaimmat asetukset löydät vain kokeilemalla.

Hyvänä nyrkkisääntönä asettaisin aluksi mikrofonin gainin hyvin pienelle (mikäli tällainen säätö löytyy) ja nostaisin volyymia mikrofonista ylöspäin kutakuinkin sopivalle tasolle. Tämän jälkeen lähtisin nostamaan gainia hiljalleen niin, ettei mikki kuitenkaan mene liian herkäksi ja ääneen tule säröjä. Kunhan mikin omat asetukset ovat kohdillaan, tekisin mahdolliset hienosäädöt käyttöjärjestelmän asetuksista (volyymi).

Mikäli pystyt säätämään mikrofonia vain käyttöjärjestelmän asetuksista, asettaisin boostin aluksi noin puoliväliin, ja sitten voluumia sopivaksi. Mikäli mikrofoni on edelleen liian hiljainen tai kovaääninen, nostaisin tai laskisin boostia, minkä jälkeen asettaisin taas volyymia sopivalle tasolle.

Liiallinen gain tai boost vie helposti äänesi liian korkealle tasolle, jolloin äänesi säröilee, etenkin jos puhut hieman kovempaa. Koekuuntele ääntäsi jokaisen säädön jälkeen, kunnes löydät sopivat asetukset. Äänichat jonkin toisen henkilön kanssa voi nopeuttaa testausta merkittävästi; toinen henkilö voi kertoa, kunhan äänesi kuuluu selkeästi ja sopivalla äänenvoimakkuudella.

Noudata hyvää etäkokousten etikettiä

Hyvät käytöstavat ovat valttia myös etäyhteyksissä. Alla listaamme kuusi kohtaa, joita noudattamalla takaat mieluisan etäkokemuksen muille.

  • Käytä sopivia oheislaitteita (headset tai mikrofoni ja kuulokkeet)
  • Testaa ääniasetuksesi etukäteen, jotta muut kuulevat sinut selkeästi
  • Mykistä itsesi silloin, kun sinulla ei ole mitään sanottavaa
  • Minimoi taustahälinä ja muut ylimääräiset häiriöäänet
  • Vältä muiden päälle puhumista, odota puheenvuoroasi
  • Kuuntele muita ja keskity kokoukseen, ota muistiinpanoja tarvittaessa

Toivottavasti ohjeista ja vinkeistämme oli sinulle hyötyä! Voit jättää alle kommentin mikäli jokin asia jäi vielä askarruttamaan mieltäsi, tai ihan vaikka vain palautteeksi.

Lisää vinkkejä onnistuneisiin etäkokouksiin löydät blogistamme: https://neomeet.fi/blog/

Anna Kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *