Siina Surakka

Siina Surakka

31.12.2020

Äänestys viidessä minuutissa? Näin se onnistuu

Päätösten tekeminen äänestämällä on epäilemättä yksi taloyhtiöiden kokousten työläimmistä ja eniten aikaa vievistä vaiheista. Mutta entä jos koko prosessin äänestyksen luomisesta ääntenlaskuun ja tuloksen julkistamiseen […]

Osakas äänestää, äänestys käynnissä - Neomeet

Päätösten tekeminen äänestämällä on epäilemättä yksi taloyhtiöiden kokousten työläimmistä ja eniten aikaa vievistä vaiheista. Mutta entä jos koko prosessin äänestyksen luomisesta ääntenlaskuun ja tuloksen julkistamiseen voisi hoitaa vain viidessä minuutissa?

Äänestyksen luominen: 1 minuutti

Neomeetissa äänestyksen voi luoda missä kokouksen vaiheessa tahansa. Olipa kyse sitten hallituksen jäsenten valinnasta, taloyhtiön remontista tai vaikkapa tilinpäätöksen hyväksymisestä, isännöitsijä voi avata äänestyksen helposti milloin vain. Äänestys luodaan helposti koko kokouksen näkyvissä olevasta “Luo uusi äänestys” -painikkeesta, jota klikkaamalla isännöitsijä voi antaa äänestykselle aiheen, määrittää ääntenlaskutavan ja asettaa 2-? vaihtoehtoa. Tällä hetkellä Neomeet laskee äänet yksinkertaisen enemmistön mukaan, mutta seuraavassa versiossa on mahdollista valita kriteereiksi myös yli 50 prosentin tai kahden kolmasosan äänienemmistö. Kuitenkin jo nykyisessä versiossa äänestys on valmis alkamaan vain muutamalla klikkauksella.

Äänestys: 3 minuuttia

Kun äänestys on valmis alkamaan, isännöitsijä aktivoi sen omasta kokousnäkymästään. Vaihtoehdot ilmestyvät osakkaiden näytölle, ja jokainen osakas voi äänestää anonyymisti omalta päätelaitteeltaan. Kokouspaikalla läsnä olevat voivat myös äänestää omilla laitteillaan tai vaihtoehtoisesti isännöitsijän näytöltä, joten anonyymi äänestys on mahdollinen kaikille osallistumistavasta riippumatta. Paperiset äänestyslipukkeet sekä eri nettisivujen tai sovellusten välillä poukkoilu jäävät kokonaan pois säästäen aikaa, ja äänestys hoituu samassa ohjelmistossa kuin itse kokous, mikä ei Zoomin tai Teamsin kaltaisilla tavallisilla videokonferenssiohjelmilla olisi mahdollista. Lisäksi kaikki Neomeetilla tehdyt äänestykset ovat asunto-osakeyhtiölain mukaisia.

Ääntenlasku ja tulosten julkistaminen: 1 minuutti

Neomeetin käyttö nopeuttaa äänestystuloksen julkistamista huomattavasti, sillä äänestyksen aikaavievin vaihe, manuaalinen ääntenlaskenta, jää kokonaan pois. Sen sijaan Neomeet laskee äänestystuloksen automaattisesti, minkä lisäksi isännöitsijä voi seurata tuloksen kehittymistä reaaliaikaisesti omalta näytöltään. Kun kaikki ovat äänestäneet, tulos tulee näkyviin myös osakkaille valitun laskentakriteerin mukaisesti. Lisäksi äänestykset kirjautuvat automaattisesti myös pöytäkirjaan, eikä niiden tulosta tarvitse erikseen kirjata.


Näin helppoa on äänestys Neomeetilla, ja parhaimmillaan koko prosessi on ohi vain muutamassa minuutissa. Oheisessa taulukossa vertailemme eroja Neomeetin, perinteisen äänestyksen sekä nykyisten kokouksissa käytettyjen ohjelmistojen välillä:

Äänestys Neomeetilla taulukko - Neomeet
Äänestäminen Neomeetilla on huomattavasti perinteistä äänestystä tai kokousohjelmistojen käyttöä helpompaa ja nopeampaa.

Äänestämisen lisäksi Neomeet sisältää lukuisia kokousten järjestämistä helpottavia ominaisuuksia. Lue lisää täältä!

Kommentit

 • Matti Helén

  Puheenjohtaja tekee esityksen äänestyksestä, äänestystavasta, ei isännöitsijä.
  Pöytäkirjan tarkastus vaatii vahvan tunnistautumisen, näköjään kuka vain voi ohjelmassa äänestää?
  Mites varmistetaan, että kokoukseen osallistuu oikea osakas?
  Isännöitsijöille tulee lisää töitä ja halun nostaa kokouspalkkiota.
  Milloin tarvitaan määräenemmistöpäätöksiä?
  Miten voidaan jälkikäteen tarkastaa miten osakas on äänestänyt?

  Reply
 • Johannes Härkönen

  Totta, isännöitsijähän on vain toimeenpanija taloyhtiön äänestyksessä. Neomeet-järjestelmässä isännöitsijä tekee taloyhtiön yhtiöjärjestyksen ja kokouksessa olevien kannan mukaisen äänestyksen. Isännöitsijä ei siis edelleenkään päätä sitä.

  Kuka vain ei voi äänestää kokouksessa. Kukin osallistuja tunnistetaan heidän antamansa virallisen sähköpostiosoitteen kautta. Tämä on EU-tasolla todennettu olevan riittävä tapa henkilön sähköiseen tunnistautumiseen. Tarvittaessa voimme kuitenkin kytkeä palveluun vahvan tunnistautumisen myös äänestyksiin/kirjautumiseen, mikäli se nähdään tarpeelliseksi.

  Tarkoituksemme on, että isännöitsijän työt vähenisivät ohjelmistomme käytön myötä, ja jopa laskutus taloyhtiön puolelta voisi pienentyä. Tämän olemme todenneet haastatteluista, joita olemme tehneet isännöitsijöiden kanssa. Toisaalta näemme, että laskutus taloyhtiön puoleen voi pienentyä, koska isännöitsijän ei tarvitse tämän järjestelmän myötä ottaa mukaan toista henkilöä seuraamaan etä- ja paikallaolijoiden keskustelua.

  Määräenemmistöpäätös löytyy asunto-osakeyhtiölaista, ja sitä joudutaan käyttämään näissä tilanteissa:
  1) yhtiöjärjestyksen muuttaminen;
  2) suunnattu osakeanti;
  3) optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antaminen; sekä
  4) suunnattu omien osakkeiden hankkiminen.

  Avoimessa äänestyksessä kaikki äänet ovat avoimesti tarkistettavissa. Suljetuissa äänestyksissä takaamme äänestäjien anonymiteetin, joten tällöin voidaan käydä läpi ainoastaan millaisia “äänestyslipukkeita” on annettu. Eli tämä tarkoittaa tietoa siitä, että millainen osakemäärä on missäkin lipukkeessa äänestänyt mitäkin vaihtoehtoa.

  Reply

Anna Kommenttisi

Your email address will not be published. Required fields are marked *